dilluns, 5 de maig del 2014

L'enllustrador que va esdevenir mag

Fructuós Canonge, al centre de la imatge
L'altre dia vaig anar a la biblioteca de la Filmoteca. Buscava el DVD 'Fructuós Canonge. Para Barcelona' que l'Emilio Giménez Canonge -descendent del gran mag català del segle XIX- va enregistrar el 2005 per recuperar, reivindicar i honorar la memòria del seu avantpassat. Dimecres vinent ja podrà consultar-se a la mateixa biblioteca un altre videometratge, 'Canonge humà', que l'Emilio va enregistrar l'any passat i en el qual informa de les darreres descobertes biogràfiques de qui va ser conegut com el Merlín espanyol.

A Fructuós Canonge vaig dedicar-li un parell de bocinets sengles murals que romanen al centre de Barcelona. Un al Pas de l'Ensenyança (sembla que al lloc que ocupava una antiga botiga de màgia) i l'altre a la Plaça Reial (al lloc on en Canonge feia d'enllustrador abans de dedicar-se a la màgia). Aquest darrer, per cert, crec que en Lluís Permanyer va informar del seu robatori i, malauradament, crec que encara no s'ha recuperat.
 
En Fructuós Esteve Ramon Canonge i Francesch va nèixer a Montbrió del Camp el 27 de març de 1824. Fill d'una família humil, els seus pares emigren a Barcelona fugint de la pobresa quan ell tenia 7 anys. Amb 15 anys s'allista a l'exèrcit on, des de la guarnició de Montjuïc, serà testimoni del bombardeig sobre Barcelona ordenat pel general Espartero. Vuit anys després d'aquests fet Fructuós Canonge es llicencia i torna a casa.
Manyà, venedor de quincalla als mercats i, finalment, enllustrador de sabates, la vida d'en Canonge queda sobtadament interrompuda quan el 1856 -enmig dels aldarulls i d'aquesta època convulsa- és condemnat a mort acusat de revolucionari. Un amic militar li salva la vida però a canvi serà obligat a prestar durant 6 anys serveis a ultramar. Fructuós Canonge és deportat a Cuba, però a l'any és indultat.
De tornada a Barcelona -després d'un convuls viatge amb tempesta, rescat i estada a Nova York inclosa- Fructuós Canonge decideix encaminar les seves passes cap al món de la màgia, disciplinade la qual es convertirà en un dels grans virtuosos del seu temps i que practicava mentre enllustrava botes al seu racó de la Plaça Reial. La seva fama va creixent en paral·lel a les seves excentricitats (com menjar-se el betum -o el que fos- per demostrar la seva qualitat), les seves dots per a la màgia i el seu caràcter altruïsta i generós.
El 1858 el Merlín espanyol debutarà al teatre dels Camps Elisis de Barcelona (el primer parc d'atraccions que va tenir la ciutat a l'entorn del que avui és La Pedrera) i a partir d'aquí comença una carrera que el portarà per escenaris d'Europa i Amèrica, teatre i fins i tot palaus, i a actuar davant reis com Isabel II, Amadeu de Saboia o Alfons XII.
Van ser aquests monarques qui el van condecorar per les seves habilitats, medalles que el mag lluïa amb orgull i que va propiciar que es fes famosa la frase 'Tens més medalles que en Canonge'. Malgrat la seva fama, el mag va morir el 1890 empobrit com a conseqüència, precisament, del seu tarannà altruïsta i generós.

 
Les medalles d'en Canonge (Foto del bloc d'Emilio Gimenez Ganonge)
De fet, segons m'explica l'Emilio Giménez Canonge, el seu avantpassat es va desprendre fins i tot de les medalles -que va vendre a un drapaire també mag- i que actualment pertanyen a un antiquari de la ciutat.

2 comentaris:

  1. Aquest personatge forma part de la Barcelona vuitcentista que l'oblit a portat a no se coneguda per les generacions posteriors. Jo també soc descendent d'aquest gran home, i et puc assegurar que l'Emili, que hem treballat plegats per recordar aquest personatge universal en el seu temps, s'ha deixar molt de temps en recuperaro.
    La frase predilecta d'en Fructuós Canonge era "qui net juga, net es queda" en relació a la picaresca i que ell mai va voler entrar.
    Enhorabona per recordar a aquest gran personatge, i sobretot aquesta gran persona.

    ResponElimina
  2. Moltíssimes gràcies a vosaltres per la tasca que feu e recuperació de la seva figura. A l'Emili li vaig explicar un projecte que tenim entre mans relacionat precisament amb en Canonge.

    Gràcies!

    ResponElimina